Ben jij verantwoordelijk voor de nazorg voor ex-gevangenen? Dan krijg je soms te maken met ex-gevangenen die in het buitenland hebben gezeten.
Hoe werkt het?
Als een gevangene zich meldt bij de Nederlandse ambassade ontvangt hij of zij een aanmeldformulier voor Bureau Buitenland. Het aanmeldformulier is voor ons het startpunt van de begeleiding. De begeleiding door Bureau Buitenland is vrijwillig, met het aanmeldformulier geeft de gevangene toestemming
Als de gevangene dat wil informeren we al in het begin de nazorg van de gemeente. We hebben dan meestal nog niet veel informatie.
Terugkeer en nazorg
Gevangen keren op verschillende manier terug naar Nederland. Sommigen keren terug met een strafoverdracht. Zij komen in een Nederlandse gevangenis en keren van daaruit terug in de samenleving.
De meesten gevangenen komen in het buitenland vrij. Zij worden uitgezet of moeten zelfstandig terugkeren. Hun straf zit er op, zij hebben geen verplichtingen meer. De begeleiding door Bureau Buitenland zit erop.
Deze laatste groep melden we aan voor nazorg; als zij dat willen. Dat proberen we ruim op tijd te doen, maar dat lukt niet altijd. Het soms niet duidelijk wanneer de precieze einddatum is. Per mail sturen we een nazorgformulier. In dat formulier staan de basisgegevens en informatie over de vijf leefgebieden.
Wat we tijdens de gevangenisstraf doen lees je op de pagina ‘Ondersteuning’.
Nieuwsbrief en voorlichting
Bureau Buitenland wil de aansluiting op de nazorg zo goed als mogelijk laten verlopen. We willen gemeenten en andere partners in de nazorg goed informeren over de doelgroep en het werk van Bureau Buitenland.
Dat doen we onder andere 3 keer per jaar met een nieuwsbrief en komen graag langs voor voorlichting. Nieuwsbrief ontvangen? Behoefte aan voorlichting?